eko groszek

Domowych sposobów oszczędzania jest wiele, od chowania pieniędzy w przysłowiowej skarpecie po bardziej zasadne i bezpieczne formy przechowywania środków, jak na przykład konto oszczędnościowe. Z pewnością warto także modernizować dom, ograniczając w nim zużycie wody dzięki zmywarce i nowoczesnej pralce, a także optymalizować ogrzewanie, inwestując na przykład w kocioł na ekogroszek albo uniwersalny piec na pellet i ekogroszek. Dziś skupimy się na tych ostatnich, a w zasadzie na paliwie do tych ostatnich, czyli na ekogroszku. Czym jest i jakie cechy powodują, że jest „eko”?

Ekogroszek – co to takiego?

Ekogroszek to rodzaj węgla o specyficznych właściwościach, dzięki którym jest mniej szkodliwy dla środowiska niż standardowy groszek węglowy. Jest też wygodnym środkiem opałowym, umożliwiającym automatyzację znacznej części procesu spalania, a do tego wykazuje dużą efektywność, co przekłada się na ekonomiczną opłacalność palenia ekogroszkiem. Piec na ekogroszek to niskoemisyjny kocioł retortowy z podajnikiem, który charakteryzuje się niską emisją szkodliwych substancji, co tłumaczy nazwę ekogroszku.

Ekogroszek zawiera niewielkie ilości siarki i popiołu, mając przy tym wysoką wartość opałową. Uziarnienie ekogroszku wynosi do 25 mm. Tak niewielki parametr uziarnienia bierze się stąd, że piec na ekogroszek zaopatrzony jest w podajnik automatyczny. Po jednorazowym naładowaniu podajnika piec na ekogroszek może działać bezobsługowo i zapewniać ciepło nawet przez kilka dni. Ważne jednak, by kupując ekogroszek, zwracać uwagę także na parametr jego spiekalności, aby nie doprowadzić do zapchania mechanizmu podajnika.

Polecane  Systemy rekuperacji – czym są i czy warto w nie inwestować?

Kupując ekogroszek, postaw na jakość

Ekogroszek jest lepszy od zwykłego groszku węglowego – i droższy. Trudno jednak odróżnić go pod względem wyglądu. Dlatego niektórzy dostawcy oferują zwykły groszek węglowy, sugerując, że jest to ekogroszek. Kupowanie ekogroszku z niepewnego źródła jest więc sporym ryzykiem. Z jednej strony ryzykujemy przepłacenie za towar gorszej jakości, o niskiej kaloryczności i małej wydajności. Co jednak bardziej ryzykowne – zwykły groszek węglowy ma wyższy stopień spiekalności, co w konsekwencji może sprawić, że nasz piec na ekogroszek się zapcha, a nawet ulegnie awarii.

Aby uniknąć przykrych skutków oszustwa, wybieraj zaufanych, sprawdzonych sprzedawców. Warto też sprawdzać atesty i certyfikaty produktów. Koniecznie zwróć uwagę na parametry sprzedawanego opału. Ekogroszek powinien mieć:

  • uziarnienie od 5 do 25 milimetrów,
  • kaloryczność powyżej 24 Mj/kg,
  • spiekalność poniżej 25 RI,
  • zawartość siarki mniejszą niż 0,9%,
  • zawartość popiołu poniżej 10%,
  • wilgotność poniżej 10%.

Zbyt duże uziarnienie może zapychać podajnik w piecu, a wyższa spiekalność oznacza powstawanie spieków mogących zapychać kocioł. Wyższy udział siarki naraża metalowe elementy pieca na korozję, a popiołu – na zabrudzenie, które może nie jest niebezpieczne, ale z pewnością niewygodne.

Ważnymi parametrami są także ciepło spalania i wartość opałowa. Co ciekawe, sprzedawcy paliwa często mylą te parametry lub traktują je zamiennie, co nie ma przełożenia na rzeczywistość i faktyczną pracę kotłów opałowych. Parametr ciepła spalania jest nieco zafałszowany, ponieważ wpływa na niego ciepło skraplania pary wodnej, która produkowana jest w trakcie spalania. Z naszego punktu widzenia większą istotność ma zatem wartość opałowa. Jaka będzie optymalna? To zależy od producenta i modelu piecu opałowego!

Polecane  Jak oszczędzać prąd - poradnik dla świadomych konsumentów

Jaki ekogroszek kupować

Wydawać by się mogło, że im wyższa wartość opałowa (im mocniejszy ekogroszek), tym lepiej. Tak jednak nie jest. Należy pamiętać, że wysokokaloryczne paliwo najlepiej sprawdza się przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło – czyli przy mroźnych zimnych dniach i nocach. Ale podstawowym kryterium doboru parametrów opału są zalecenia producenta kotła. Każdy piec na ekogroszek ma zalecenia odnośnie do granulacji i kaloryczności opału. Zwykle wartości te będą podane w formie zakresu (od – do).

Czy zawsze opłaca się stawiać na ekogroszek o maksymalnej dopuszczanej przez producenta kotła kaloryczności? Nie, ponieważ ekogroszek o najwyższej kaloryczności może mieć niewspółmiernie wysoką cenę. Czasem nawet spalenie większej ilości tańszego ekogroszku da lepszy zysk cieplny niż spalenie mniejszej ilości bardziej kalorycznego, ale droższego ekogroszku. Poza tym nie zawsze wysoka kaloryczność jest tak potrzebna. Jak wspomnieliśmy – sprawdza się doskonale w zimie, ale nie jest niezbędna podczas dogrzewania domu chłodną wiosną czy wczesną jesienią.

W worku czy nie?

Inaczej niż w przysłowiu o kocie, kupując ekogroszek w worku, masz dużo większą pewność na temat jego zawartości!

Ekogroszek można kupić luzem (na wagę) lub pakowany (w worku). Ta druga opcja wydaje się lepsza z wielu powodów. Pakowany ekogroszek ważony jest przez producentów precyzyjnymi wagami, nie ma tu mowy o podejrzanej kalibracji, przez którą w rzeczywistości płacisz za mniejszą ilość, niż pokazuje sprzedawca.

Polecane  Recykling w domu - jak zacząć i jakie są korzyści?

Paczkowany ekogroszek to także jasna i przejrzysta informacja o jego parametrach – które znajdziesz wypisane na opakowaniu. Tam też można znaleźć wszystkie potrzebne certyfikaty ekologiczne i dotyczące jakości.

Warto pamiętać, że gdy sięgamy po ekogroszek przechowywany luzem, nie mamy pewności co do warunków, w jakich był wcześniej przechowywany. Niewłaściwe przechowywanie materiału opałowego może natomiast powodować stratę jego kaloryczności. Zatem nawet jeśli przedstawione nam zostaną prawdziwe parametry ekogroszku, nie mamy żadnej gwarancji ich zachowania.

Ekogroszek pozwala na obniżenie kosztów ogrzewania, a piec z podajnikiem na ekogroszek to bardzo wygodny sposób na ogrzanie domu. Należy jednak sięgać po materiał opałowy wysokiej jakości, dostosowany do parametrów zalecanych przez producenta kotłów. Lepiej sięgać po paczkowany ekogroszek od sprawdzonych sprzedawców, niż ryzykować zakup wadliwego towaru na wagę, przy którym nigdy nie mamy pewności co do faktycznych właściwości produktu i jego zachowania w kotle.